dissabte, 21 de novembre del 2015

ÉS TEMPS DE CASTANYES!

TARDOR 2015!


Sou de color xocolata, us estoveu amb la calor, i si en el forn us fiquen exploteu amb gran furor.


A la rica castaña! -il·lustració de Richolly Rosazza-
 


Fruit sec per excel·lència típic de la tardor, que prové del Castanyer (Castanea vesca). Floreix al juliol i el fruit es recull a l'octubre. La seva degustació forma part de festes tradicionals com passa en la celebració de la castanyada.

Al novembre, castanyes.
Cargol treu banyes que el teu pare cou castanyes.
Castanya bullida, castanya ensopida.
Castanya sencera al foc peta.
Castanya torrada i calenta escalfa les mans... i el ventre.
De castanyes, qui més en pela més en menja.
El mal de migranya es cura amb castanya.
La castanya pel maig ja reganya.
Les castanyes per Nadal es mengen bé i es paeixen mal.
Novembre, mes de castanyes, nous, olives i patates.
Pel desembre es gelen les canyes i es torren les castanyes.
Pel novembre, bones torrades, castanyades i bunyolades.
Pel novembre, castanyes i nous.
Per Sant Eugeni, les castanyes al foc, la llenya a la llar i les ovelles a guardar.
Per Sant Lluc, la castanya salta del pelluc, i al cap de nou dies, a la fira la duc.
Per Tots Sants castanyes i per Nadal torrons.
Per Tots Sants, castanyes i cargols amb banyes.










 















  
 




 


 











 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada